Hun Türk mü? Bilinen İlk Türk Hakanı Kimdir? Büyük Hun Devletini Kim Yıktı? Ilk Türk Devletinin Adı Nedir? Hunlar Kimin atası? Asya Hun...
Hun Türk mü? Bilinen İlk Türk Hakanı Kimdir? Büyük Hun Devletini Kim Yıktı? Ilk Türk Devletinin Adı Nedir? Hunlar Kimin atası? Asya Hun Devleti Türk mü? Çavuş Okunun Mücidi Kimdir?
METE HAN (M.Ö.209-174)
Hazar Denizi 18,000,000 Km dir Kuruluşu M.Ö.204
METEHAN |
Milli Varlığımızın Temeli Bu İmparatorlukla Atılmıştır 420 Yıl Hüküm Süren Bu İmparatorluk
Cin'lilerin Entrikaları Ve Türk Boylarının Kendi Aralarında Çıkan Çıkar Kavgaları İle Son Bulmuştur
Metehan MÖ 209-MÖ 174 arasındaki Türk-Hun (Hiung-nu) hükümdarıdır. Oğuz Kağan Destanı'ndaki Oğuz Kağan ile aynı kişi olduğu düşünülmektedir.Tarihte Asya milletlerini tek çatı altında toplayan ilk hükümdar olan Metehan yaşamı boyunca Büyük Okyanus’tan Hazar’a, Keşmir’den Kuzey Sibirya’ya kadar uzanan büyük bir devlet kurmuştur.
METEHAN |
Mete önce, Hunlardan toprak talebinde bulunan doğu komşuları Donghu üzerine yürüdü ve onları ağır bir yenilgiye uğrattı. Yapılan anlaşma ile Donghular; her sene sığır, at ve deveden oluşan bir vergi
ödemeyi kabul ettiler ve M.Ö. 208 yılında da Hun hakimiyetine bağlandılar.Donghu'yu yendikten sonra Moğolistan'ın kuzey kesiminde yaşamakta olan Tunguz gibi halkları da içine kattı. M.Ö. 177-165 yılları arasında Hunların güney batısında, Tanrı Dağları ile Kansu arasında yaşayan Yüeçilerin üzerine seferler düzenledi. M.Ö. 203'te Yüeçiler'i mağlup ederek kendi toprağına kattı.Ordos'da hakim olmaya çalışan Tahin Türklerini yendi. Çin üzerine sürekli seferler düzenleyerek Sarı Irmak'ın güneyindeki kaleleri egemenliğine aldı. Bu zaferlerle, sonradan Hunlara büyük gelirler getirecek önemli ticaret yollarının kontrolüne sahip oldu.Bölgede yaşayan Moğol, Tunguz ve Türk Altay kavimlerini egemenliği altına alarak askerî ve stratejik olarak daha güçlü bir hâle geldi.M.Ö. 200'de Çinli Han Hanedanı imparatoru Gaozu'nun (Gao-Di) 320.000 kişilik ordusunu Baideng'te (bugünkü Datong, Şanşi) Peteng Kalesinde kuşattı. Gaozu (Gao-Di) Mete'nin eşine hediyeler gönderdi ve Mete'nin, kuzey eyaletlerini Hunlara bırakma ve yıllık vergi ödeme gibi bütün şartlarını kabul etti; böylelikle kuşatmadan çıkmasına müsaade edildi. Gaozu, başşehri Çang'an'a (bugünkü Şian) dönebildiyse de Mete arada bir Han'ın kuzey sınırını tehdit etmiş ve nihayet M.Ö. 198'de Gaozu barış istemiş, Han prensesinin Tanhu'nun eşi olması ve yıllık haraç ödeme şartlarıyla barış antlaşması imzalanmıştır.Saltanatı boyunca çoğu halklar Hun idaresi altına girdi. Onların tümünü, steplerin bütün göçebe atlı okçularını bir imparatorluk altında birleştirdi. Göçebe tebaalarından başka Mete ayrıca Tarım Havzası'nda kendisine bağlılık yemini eden vaha şehir devletleri kurdu. Onun hem askeri hem de idari yapılanması sonradan birçok merkezi Asya halklarında ve devletlerinde uygulandı.Bölgesinde askeri gücü ile korku saldı. Savaş taktikleri ve askeri disiplini sayesinde Çin İmparatorluğu'nu ve çevre kavimlerle yaptığı savaşları kazandı. Ordusu savaş zamanında toplanan sivillerden oluşmuyordu. Onun yerine sürekli eğitimli ve savaşa hazır halde bulunan profesyonel askerlerden oluşmaktaydı.
Mete Han, başa geçtikten sonra devlet içerisinde teşkilatlanma yoluna gider. Önce teşkilatı içerisinde muhalif düşünceleri temizler ve ihtilafları sona erdirir. Ardından Türk boylarında Birlik sağlama düşüncesiyle hareket etmeye başlar. Doğuda Tunguzlar Savaş çıkarma çalışmalarında bulunmuşlardır. Tunguzlar ilk etapta Mete Handan hanımlarından birini isterler Metehan kurultaya sorar ve Kurultay bunu onaylamaz. Ancak Mete Han kendi menfaatim için savaşmak uygun olmaz diyerek hanımına gönderir. Ardından Tunguzlar bu sefer Metehan’ın en sevdiği Atını ister.Metehan Kurultaya sorar. Kurultay onaylamaz ancak Metehan Savaş çıkmasını engellemek için kabul eder ve Atını gönderir. Ardından Tunguzlar bu sefer Çorak bir devlet arazisini ister. Metehan kurultaya sorar. Kurultay, Çorak bir çöl arazisi için tartışmaya gerek yok verelim gitsin şeklinde bir görüş beyan eder. Bunun üzerine Mete Han “topraksız devlet olmaz atım ve karım benim şahsi malımdır, ancak Toprak devletin malıdır ve hiçbir şekilde düşmana verilemez” der. Bu Toprak Devletin malı diyerek Yola Çıkar ve doğudaki Tunguzların Üzerine de bir orduyla sefere kalkar ve onlara çok ağır bir yenilgiye uğratır. Ayrıca kurultayda toprağın verilmesine onay veren devlet adamlarını öldürür.
Ardından Yuezhi’ler boyuna karşı bir sefere kalkar ve onlarıda yenilgiye uğratır. Etraftaki Moğol ve Türk boyları yavaş yavaş ya Kendi istekleri ya da mücadeleler sonucunda Metehan’ın imparatorluğuna katılmaya başlar ve yavaş yavaş Türk Birliği sağlanmış olur. Mete Han Ordu’da güçlenme sağlandığında ve devlette istikrar oluştuğunda bu sefer ticareti geliştirmek ve yeni Ticaret yollarını ele geçirmek için Çin üzerine sefer düzenlemeye karar verir. Tabii için daha öncesinde Türk korkusundan Çin Seddi’ni yaptırmış ve bu sette oldukça güvenmekteydi. Ancak Metehan ve ordusu Çin Seddi’ni Aşan ilk Türk ordusudur. Çin Seddi’ni aştıktan sonra 320 bin kişilik Çin ordusunun bulunduğu Pateng Kalesini kuşatma altına alır Mete Han. Bunun üzerine Çin ordusu bu kuşatmayı kıramaz ve kuşatma uzun bir süre devam eder en sonunda Çinliler dayanamayıp Türklere vergi ödemek veÇinin kuzeyini Türklere vermek koşuluyla Barış Anlaşması yapar. Ardından kuşatma kaldırılır ve Çin ordusu bölgeden gider.
Buna rağmen Mete Han Sarı Nehir etrafında seferlerini devam eder ve irili ufaklı Çin kalelerini ele geçirir. Hakimiyet alanını genişletmiş olur. Mete Han tarihte Çine en fazla sefer düzenleyen Türk Hükümdarıdır.
Mete Han, ele geçirdiği Topraklarda nüfusunu genişletmiş, ticarete ve tarıma önem vermiş özellikle tarım alanında büyük çalışmalar yaptırmıştır.
Mete Han‘ın ordusu oldukça profesyonel, iyi eğitimli ve sürekli askerlik yapan, Savaş tecrübesi bulunan Gözde askerlerden oluşmaktaydı. Fethettiği topraklardaki geniş tahıl alanlarını kullanarak güçlü ordusuna ayakta tutmuş ve seferlere gönderebilmiştir.
Özellikle Çin’de yaptığı fetihler ve devletteki teşkilatlanmaları sayesindeMete Han, tarihe altın harflerle geçmiş en büyük Türk hükümdarlarından biridir.
Mete Han tarihteki ilk düzenli orduyu kurmuş komutandır. Ayrıca Metehan Türk askeri sisteme olan onluk askeri sistemi ilk getiren hükümdardır ve bu nedenle Türk kara kuvvetlerinin kuruluş yılı ilk düzenli ordunun kurulması olan 209 yılı sayılmaktadır.(Nihat Atsız’ın gayretleriyle) Mete Han geliştirdiği askeri stratejiler ve Disiplin sayesinde düşmanlarını ve özellikle Çinlileri yenmeyi başarmıştır. Metehan döneminde Asya Hun imparatorluğu, Japonya’dan Tibet’e, Keşmir’den Sibirya’ya uzanan yaklaşık 18 milyon kilometre kare genişliğinde bir alana ulaştırmıştır. Bu kadar Çinli’yi Nereye Gömeceğim Demiştir. Mete Han M.S.174 Yılında Öldükten Sonra Yerine Oğlu Kiok tahta geçmiştir.
ÇAVUŞ OKU
tarih boyunca Türkler tarafından kullanılmış bir ok çeşididir.Öldürme amaçlı olmayan çavuş oku çıkardığı sesle askerlere nereye yüklenileceğini göstermek ve düşmanın moralini bozmak amacıyla kullanılır. Okun temreni üzerinde delikler açılmıştır; ve ok fırlatıldığında delikten hızla geçen hava tiz bir ses çıkarır. Bu nedenle çavuş okuna ıslık çalan ok, ıslıklı ok veya vızlayan ok da denir.
Çin tarih kaynaklarında aktarıldığı üzere çavuş okunun mucidi bizzat Mete Han'dır. MÖ 209'da kendi ordusunu eğitmeye başlayan Mete Han, ıslıklı bir ok yapıp bu oku nereye atarsa, askerlerinin de kendisini takip etmesini istemiştir. Baideng'de Çinlileri kıstıran Hun ordusunda bu oklardan yüzlercesinin bulunduğu düşünülmektedir. Osmanlı ordusunda çavuş oku daha çok talimat verme amacıyla kullanılmıştır. Ok ancak kıdemli komutanlara (çavuşlara) tahsis edilmiş, onlar da okun sesini kullanarak askerleri yönlendirmiştir.
METE HAN'IN O ÜNLÜ SÖZÜ
Metehan Çinlilerle olacak bir savaşta savaşı takip etmek için çıktığı tepede türk ordusunun çin ordusu karşısında sayıca çok az kaldığını görünce yanındakilerden biri kendisine karamsar bir şekilde “yüce başbuğ ne düşünüyorsunuz?” diye sorar. işte o zaman tengrikut mete han bu efsane yanıtı verir.....Ben bu kadar düşmanı nereye gömeceğim?
Hun Türk mü?
Hun Devleti Orta Asya'da kurulmuş olan bir Türk devletidir. Yani Hunlar'ın Türk olduğunu ifade etmek mümkün. Zaten tarihsel açıdan ele alınmış tüm eserler ve yazılı kaynaklar bunu açık bir şekilde göstermektedir. Hatta en eski Türk devletleri olarak Hunlar, Göktürkler ve Uygurlar öne çıkar
Bilinen ilk Türk hakanı kimdir?
Teoman, taht MÖ 220 - MÖ 209), Asya Hun İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Hun devlet adamı Tuvu Tanhu'nun (Tuvu Bey) oğlu ve Mete'nin babası. MÖ 3. yüzyıl dolaylarında yaşayan Teoman, bilinen ilk Hun (Hiung-nu) hükümdarıdır.
Büyük Hun devletini kim yıktı?
Çin'in entrikaları ve etkisi ile zayıflamaya başlayan Hunlar, ülke bütünlüğünü koruma konusunda yetersiz kalmış ve yıkılmıştır. Asya Hun Devleti'nin parçalanması sonucu Çin'in idaresi atında kalan Hunlar, milli varlıklarını korumak için mücadele etmiştir.
Ilk Türk devletinin adı nedir?
Göktürkler, tarihte Türk adı ile kurulmuş ilk devlettir. Hun İmparatorluğunun zayıflaması ve dağılmasından sonra 552 yılında Türk boyları arasında hakimiyet sağlanarak Göktür Devleti kurulmuştur.
Hunlar kimin atası?
Hunlar (Xiongnu) [Çin'in] Xia [Hanedanlığı]'na mensup Chun Wei'in torunlarıdır. Tang Yao ve Yu Shun'un [varlığından] önce Dağlı Rong'lar, Xian Yün ve Xünyüler kuzey bölgelerdeki kır alanlarda büyükbaş hayvancılık ile geçinerek sürekli göç halinde yaşamışlar
Asya Hun Devleti Türk mü?
Teoman tarafından kurulmuş ilk Türk Devleti'nin başkenti Ötüken'dir. Ötüken şehri Türkler için kutsal şehir olarak kabul edilmektedir. Asya Hun Devleti Orta Asya'da kurulmuş bir devlettir. Orta Asya'da kurulmuş olan ilk Türk Devletidir.
COMMENTS